“Poolse kampen”

Vorige week vrijdag keurde het Poolse parlement een wet goed die het gebruik van de term "Poolse concentratiekampen" bestraft. "Het toeschrijven van medeverantwoordelijkheid voor de Holocaust aan de Poolse natie" wordt met deze wet eveneens een strafbaar feit. De nieuwe wet heeft wereldwijd heel wat reacties losgemaakt, vooral in Israël. Dat Auschwitz en Birkenau naziconcentratiekampen … Meer lezen over “Poolse kampen”

Eensgezind tegen extremisme

Zaterdag 20 januari joeg een televisiereportage over een neonazistische groepering in Polen een ware schokgolf door het land. Deze week toonde de anders zo verdeelde Poolse politiek dat ze eensgezind kan reageren tegen extremisme. Zowat alle politieke partijen spraken zich uit tegen de organisatie. Het was televisiezender TVN, gelieerd aan de oppositie, die op zaterdag … Meer lezen over Eensgezind tegen extremisme

De roep om herstelbetalingen

Sinds het einde van het communistische regime in Polen weerklinkt met regelmaat van de klok de roep om Duitse herstelbetalingen. Afgelopen woensdag legde de Poolse minister van Buitenlandse Zaken tijdens een ambtsbezoek aan Duitsland de kwestie zelfs voor aan zijn Duitse evenknie. Maar waarom weerklinkt 73 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog nog … Meer lezen over De roep om herstelbetalingen

Kerkbezoek in Polen

Het devote katholicisme van de Polen is een van de kenmerken die buitenlanders vaak opvalt. Maar hoe is het eigenlijk gesteld met het geloof van de Polen, en is Polen écht een katholiek bastion of slaat de ontkerkelijking ook hier toe? Met Kerstmis, één van de belangrijkste katholieke feestdagen in het vooruitzicht, is het dus een ideaal moment om hier dieper op in te gaan.

Polen op de strafbank?

Afgelopen woensdag besloot de Europese Commissie om Artikel 7, een zware strafprocedure, tegen Polen in werking te stellen. De justitiehervormingen die de Poolse regering doorvoert zouden in strijd zijn met de Europese waarden en daarom wil de Commissie het land nu sanctioneren. Wat houdt dat beruchte Artikel 7 eigenlijk in, zal Polen effectief gestraft worden … Meer lezen over Polen op de strafbank?